Skip to main content

Kom in contact

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Hoe consistentie je merk helpt groeien

Hoe valt jouw merk op in een overvol medialandschap? Consistentie is de sleutel! In dit artikel ontdek je hoe je merkconsistentie optimaal kunt toepassen.
  • 3 minuten
  • 2 mei 2024
  • Dennis Damen

Waarom is consistentie zo belangrijk?

Consistentie betekent dat je merk herkenbaar is, ongeacht waar je te zien bent. Dat gaat verder dan alleen de uitstraling, ook de manier waarop je met medewerkers en klanten communiceert.  Consistentie is dezelfde waarden uitdragen als bedrijf, op alle kanalen. Wanneer je merk overal hetzelfde aanvoelt, voelen klanten zich thuis en bouw je een vertrouwensband op. Een band die zorgt dat ze bij jouw bedrijf terugkomen of je aanbevelen.

Daarnaast betekent consistentie dat je acties overeenkomen met je woorden. Als je als bedrijf beweert daadkrachtig te zijn, moet je daadwerkelijk snel reageren op vragen en verzoeken. Het gaat erom dat je consequent je beloftes nakomt in alle interacties met klanten.

Consistentie in de klantreis

Consistentie moet in elke fase van de klantreis te vinden zijn. Van de eerste keer dat iemand van je merk hoort tot aan de aankoop en de klantrelatie daarna. Dat betekent dat je boodschap en visuele elementen in lijn moeten zijn, ongeacht het communicatiekanaal.

Waar gaat het vaak fout?

Wat je absoluut wilt voorkomen, is verwarring. Als je in een advertentie een aanbieding belooft die vervolgens niet klopt in de webwinkel, kan dat veel schade aanrichten. Consistentie betekent dat de boodschap en ervaring overal kloppen, zodat klanten altijd weten waar ze aan toe zijn.

Ook wanneer bedrijven meerdere kanalen inzetten zonder een duidelijke strategie, ontstaan er problemen. Of dit nu is met campagnes of communicatie jaarrond. Zonder strategie raken teamleden en externe partners uit de pas, waardoor de boodschap onsamenhangend wordt. Een omnichannel-strategie voor al je communicatie kan hierbij helpen. Het houdt de boodschap helder en consistent en vergroot hiermee de herkenning, het vertrouwen en succes.

vandeez insights consistentie

Hoe je merkconsistentie waarborgt

Hier zijn enkele tips om consistentie te waarborgen in je marketing en communicatie:

  • Merkstrategie: Wie ben je als merk, wat zijn je waarden en wat zijn je missie en visie? Leg dit vast in een merkpositionering-handboek.
  • Merkboek: Maak een gids met richtlijnen voor logo's, kleuren, typografie en tone of voice om je merk consistent te houden.
  • Klantreis: Zorg dat de communicatie in elke fase van de klantreis consistent blijft aan de richtlijnen van het merk.
  • Omnichannel: Zorg voor een consistente merkboodschap over alle marketingkanalen, zowel online als offline. Stel je klanten centraal in al je communicatie.
  • Interne training: Informeer je team over de merkstrategie en merkrichtlijnen en maak merkambassadeurs binnen je organisatie.
  • Regelmatige evaluatie: Controleer regelmatig je merkuitingen om inconsistenties op te sporen en te corrigeren.

Gebruik de kracht van creativiteit

Consistentie is essentieel, maar zonder creativiteit blijft een merk vlak en voorspelbaar. Creativiteit is wat een merk verder laat opvallen. Wil je weten waarom creativiteit zo belangrijk is en hoe je dit kunt toepassen in je strategie? Lees dan ons artikel over de kracht van creativiteit.

Laat je merk groeien

Consistentie is geen optie, het is een noodzaak. Het zorgt voor vertrouwen, merkherkenning en een naadloze klantervaring. Door consistentie te waarborgen, leg je een solide basis voor een groeiend merk in een steeds competitievere wereld.

Wil je met consistentie jouw merk naar een hoger niveau tillen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek, onze experts denken graag met je mee. 

wij werken voor